Heimdal med Gjallarhornet

Heimdal
Heimdal som blåser i Gjallarhornet. Avbildad vid Djurgårdsbron i Stockholm.

Heimdal  kallas den vita asaguden och han är stor och helig. Heimdal kallas också Hallinskide och Gyllentann, för hans tänder var av guld. Hans häst heter Gulltopp.
Heimdal bor vid bron Bifrost i Himmelberg – Bifrost är bron som går över himlen upp till Asgård. Heimdal vaktar alltså enligt nordisk mytologi regnbågen.

Heimdal är gudarnas väktare och sitter vid himlens ände för attt skydda bron Bifrost mot Bergresar. Han behöver mindre sömn än en fågel och hans ser lika långt på natten som på dagen, hundra raster bort. Heimdal har en otrolig hörsel för han kan höra när gräset växter på marken, och när ullen växter på fåren. Han har en lur som heter Gjallarhorn och när han blåser i den hörs det i alla världar.

Bifrost som konstverk på Island.
Vid Reykjaviks flygplats på Island finns en staty föreställande regnbågen och Bifrost.

Heimdal föddes ur Grottes kvarn

Heimdall föddes i kvarnen Grotte genom elden som uppkom när stenarna gneds mot varandra. Därför säger man att Heimdal har nio mödrar, för det var nio jättekvinnor som drog vridstången i kvarnen som frambringade elden. Heimdal föddes på underjordens västra randbälte, på den sida om havet där vanerna bor.

Diktning om Heimdal

Himmelberg heter det,
Och där sägs Heimdal
Råda över helgad mark.
Gudarnas väktare
Dricker i sköna hallen
Glad dt goda mjödet.

Ur Grimnesmål, Snorres Edda

 

Kommentar: Enligt Fädernas Gudasaga är han enligt nordisk mytologi en vanagud. Men enligt Snorres Edda är han omnämnd som asagud även om han är född bland vanerna.