Midgårdsormen i nordisk mytologi

Midgårdsormen är enligt nordisk mytologi en orm som är avlad av jätten Loke och Angerboda. Loke var far till flera djur.

Först lät asaguden Oden Midgårdsormen och andra av Lokes avkommor bo i Asgård. Men då ormen började bli för stor och farlig slängdes den i havet.

Midgårdsormen lever därför i vattnet utanför Midgård och växer sig så stor att ormen kan slingra sin kropp runt hela Midgård och bita sig själv i svansen. Midgårdsormen blir till ett farligt monster, man kan tänka sig att den av människorna som trodde på nordisk mytologi föreställdes som ett sjöodjur. Man kan också fundera över om det är Midgårdsormen som avbildas på många runstenar, exempel runstenen på Frösön.

Tor försöker att bekämpa den farliga Midgårdsormen som växt sig till ett monstret från den tid den bodde i Asgård. I ett äventyr om Tor berättas att han är ute och fiskar när han får tag i ormen. För att hålla fast den tar han i så mycket att guden kör fötterna genom båtens botten. Detta kan man se avbildat på en runsten. Den gången slipper dock Midgårdsormen undan Tor.

I slutstriden, Ragnarök, lyckas Tor döda Midgårdsormen. Dock hinner han få i sig ormens ettergift så att även han dör senare. Midgårdsormen och Tor dödar alltså varandra.