Odens häst Sleipner och korparna Hugin och Munin

Oden – asagudarnas stamfader

Oden är den mäktigaste av asagudarna och bor i den stora borgen (salen) Valhall i Asgård. Asgård är beläget längst upp i världsträdet Yggdrasils krona. Asagudarna ska under Odens ledning beskydda människorna som bor i Midgård från jättar, troll och annan ondska. Från Asgård har Oden och de andra asagudarna god överblick ned på Midgård och jordskivan. Från Asgård kan man även se ned delar på underjorden, de delar som skymtar på utsidan av jordens mindre skiva.

Asaguden Oden har även kontroll på det som händer i mitten av underjorden, det vill säga de delar av underjorden som han själv inte kan se. Han skickar sina två kloka och korpar, Hugin och Munin, att varje dag flyga ned över underjorden och spana på vad som händer. I slutet av dagen flyger de tillbaka till Oden. De svarta korparna sätter sig på asagudens axel och berättar i hans öra vad de har sett.

Redan när Oden var ung blev det bestämt att han och hans ättlingar skulle lämna underjorden som han föddes i. Istället skulle de som asagudar härska i världen utanför. Oden steg som yngling upp i världsträdet Yggdrasil för att överblicka de riken som han blivit tilldelade. Han såg att jätten Ymer och hans vildare avkommor härskade på jordens skiva.  Oden kände att han inte hade den kraft som behövdes att rensa jorden från jättarna och de andra förpliktelser han hade som världarnas styresman. Han önskade dricka vattnet ur visdomens källa, han var säker på att det skulle ge  honom den visdom han behövde. Om han fick dricka ur visdomens källa som fanns i underjorden skulle det hjälpa honom. Men Mimer vaktade källan och vägrade att låta Oden dricka av vattnet om inte Oden först visade sig värdig genom självuppoffring.

I nio dygn lät därför Oden sig själv hänga i Yggdrasils grenar utan mat och dryck. Han var sårad med spjut, hade offrat sig själv för att visa självuppoffring. Efter nio dygn sjönk han vanmäktigt ned i Yggdrasils krona.
Mimer tyckte att asaguden hade visat den självuppoffring han behövde och gav Oden visdomsvattnet att dricka. Dessutom lärde Mimer Oden nio underbart verkande sånger. Odens krafter utvecklade sig efter att han hade druckit av vattnet och han fick stor kunskap och skaparmakt.

Oden var nu stark och vis nog att befria jorden från de vildsinta urjättarna. Tillsammans med sina bröder Höner och Vile dödade han Ymer genom att öppna jättens halsådror. Midgård började så småningom att grönska och frodas. Växter och träd började växa. Men det saknades något i det vackra Midgård. Oden och hans två bröder skapade därför de förstas människorna, Ask och Embla, av två träd och gav dem liv och gjorde dem till medvetna varelser. Oden gav människorna anden.

Oden var en stor krigare och segrade i alla strider. Innan en strid så la han sin hand på männens huvud och välsignade dem. Genom att göra det trodde alla i striden att det skulle gå väl. Om hans män hamnade i svårigheter på land eller till sjös så ropade hans namn och tyckte att de fick extra hjälp. Därför var det Oden man åkallade för hjälp inför en strid.

Odens släkt

Oden är gift med Frigg. Han har flera söner;  Tor och  Balder som han har fått med Frigg.

Oden har även sonen Tyr som han har fått med en jättinna – samt Brage, Vidar och Had.

Odens föräldrar är Beisla och Bure.

Oden har två bröder; Ve och vile (Höner och Lodur).

Första skålen dricks för Oden

Människorna i Midgård dricker vid offergillen i Midgård den försa skålen för asaguden Oden.

Oden på sin åttabenade häst Sleipner - Illustration av William Gershom Collingwood (1854-1932)
Oden på sin åttabenade häst Sleipner – Illustration av William Gershom Collingwood (1854-1932)

Odens kännetecken

  • Hugin och  Munin, de två svarta korparna.
  • Sleipner, den åttabenade hästen som Oden äger.
  • Bor i Valhall i Asgård.
  • Oden har ett spjut som heter Gungner och du ser honom ofta avbildat med ett spjut
  • Otroligt vis.