Solen dras i en vagn över himlen enligt nordisk mytologi - Illustration av William Gershom Collingwood (1854-1932)

Sagor om gudarna

På den här delen  har vi samlat ett antal berättelser om asagudarna, gudinnorna, jättarna och vanerna från Midgård och Asgård från nordisk mytologi.

Vill du läsa om respektive person/väsen/gud i nordisk mytologi så hittar du information om de mest kända under ”Asagudarna i Asgård, vanerna och jättarna”. där du kan läsa om dem var och en.

Vill du däremot läsa om olika sagor och historier om gudarna i nordisk mytologi så hittar du dem samlade här. Vi rekommenderar att du läser dem i den här ordningen:

  1. Skapelseberättelsen enligt nordisk mytologi

Oden var asagudarnas stamfader och beskyddare av Asgård och människorna. Han var mycket vis. Han son Tor däremot var mer känd för sin styrka och sitt mod att utmana jättarna. Det finns många historier om Tor i nordisk mytologi, det här är några:

  1. När Tor förlorade sin hammare Mjölner
  2. Tor och Sången om HarbardLoke får en förskräcklig avkomma som kallas för Fenrisulven, den växer upp i Asgård. Till sist blir den så stor att asagudarna vill fjättra den för att ha den under kontroll. För att få ulven att göra som asarna vill offrar Tyr sin högra hand då han lägger den i Fenrisulvens hand:
  3. Fenrisulven och Tyr