Alver

Alverna är ett av tre huvudsakliga gudasläkten, tillsammans med Asarna och Vanerna. Det är oklart exakt vilka alverna är, samt vilka som är alver. I vissa fall verkar alver vara synonymt med vaner, i andra fall verkar alverna vara Frejs undersåtar. Enligt Snorre Sturlasson finns det både Ljusalver och Svartalver, men mycket tyder på att svartalverna är samma varelser som dvärgarna, då båda sägs smida magiska föremål och bo under jorden i Svartalfheim/Myrkheim.

Ljusalver (ljósálfar)

Ljusalverna bor med Frej i Alfheim och det är svårt att tolka vilka de är. I vissa källor tycks de vara högt uppsatta män som har dött, det vill säga förfädrar till människorna. I andra källor tycks de tillhöra samma släkte som asagudarna, vanerna, eller ett annat släkte av gudar. Asar och Alver omtalas ofta tillsammans som ”Æsir ok Álfar”, vilket tyder på att de är likvärdiga eller besläktade på något vis.

Svartalver (svartálfar)

Svartalver kallas även mörkalver (myrkálfar/døkkálfar) och bor i Svartalfheim (Svartálfaheimr), vilket troligtvis är samma plats som Niðavellir och Myrkheim. De tros representera de osynliga, hemlighetsfulla naturkrafterna i jorden som alltid smider på något, men aldrig syns. Läs mer på sidan om dvärgar.

Alvablot (álfablót)

Alvablot är ett blot (offer) till alverna som tros ha gjorts omkring samma tid på året som vi firar Alla helgons dag, vilket styrker teorin om att alver motsvarar förfädrar. I dikten Heimskringla återberättar Snorre Sturlasson en berättelse om hur skalden Sigvat Tordsson (Sigvatr Þórðarson) åkte till Sverige på uppdrag av den norska kungen Olav den helige. När han är någonstans i Värmland eller Västergötland så kommer han till gården Hov (Hof) och ber om härbärge. Han blir dock nekad, eftersom ägarna firar alvablot och inte kan släppa in någon kristen.