Vanliga frågor

Här kommer vi att sammanställa svar på vanliga frågor vi har fått, eller själva har undrat över.

Varför finns det så många tomma sidor på NordiskMytologi.se?

Vi som skapar sidan gör det på vår fritid och det tar väldigt lång tid att göra all efterforskning, samt att skriva om varje liten del av Nordisk Mytologi. Vi gör vårt bästa! Bidra med dina texter till info@nordiskmytologi.se.

Varför har vissa av gudarna så många namn?

En av de mest förvirrande sakerna inom Nordisk Mytologi är att hålla reda på vilka alla karaktärer är. Det beror främst på två olika saker:

  1. Allt vi vet om Nordisk Mytologi kommer från ett fåtal olika källor, från olika tider i historien, som använder olika namn på platser och personer.
  2. Skaldekonsten utnyttjar så kallade ”kenningar” för namn på platser och personer.

Precis som i vilken sångtext eller dikt som helst så kunde skalderna använda andra namn (så kallade kenningar) på personer, saker och platser, för att orden skulle passa resten av texten bättre. Istället för blod kunde man säga ”strids-svett” och istället för Loke kunde man säga ”ulvafader”, eftersom han är far till Fenrisulven. Skalder uppskattades för (och således uppmuntrades) att hitta på klyftiga, roliga kenningar. Tyvärr gör det att allting är svårare för oss att avkoda i modern tid.

Vad skiljer sig i de olika källorna?

Det är många små detaljer som skiljer sig i källorna för allt vi vet om Nordisk Mytologi. Det gör ibland att det blir svårt att säga säkert vem som gjorde vad när. Istället för att nämna allihop här så kommer vi att ge några exempel:

  1. Enligt Fädernas Gudasaga: Skade gifter sig med Njord, som tidigare friat till henne. Men de blir inte lyckliga.
  2. Enligt Snorres Edda: Skade vill ha böter för sin far Tjastes död och hon får väja en man av asarna men bara genom att se deras fötter. Hon tror hon väljer Balder men väjer Njord. De blir inte lyckliga.
  3. Enligt Nordiska kungasagor: Skade gifte sig senare med asaguden Oden och de fick många söner, varav en hette Sämning.

Vilka källor använder ni på NordiskMytologi.se?

Allihop! Skulle vi vilja säga, men utöver de två eddorna, Fädernas Gudasaga och kungasagorna så använder vi böcker, samt webbplatser. Till exempel:

Norse-Mythology.org

SO-rummet

http://nordisk-mytologi.se/

Project Runeberg

Wikipedia