När Tor förlorade sin hammare Mjölner

 

Tor var den starkaste av asagudarna. Ett av hans hjälpmedel i kampen mot jättarna var hans hammare Mjölner.

Tor vaknade upp i Asgård och upptäckte att hans hammare var borta. Han visste inte vad han skulle göra. Han drog sig i sitt skägg och ruskade sitt hår. Loke kom förbi och Tor berättade för honom om stölden av Mjölner. De gick tillsammans till Frejas vackra gårdar och Tor frågade Freja om hon kunde låna honom sin fjädersdräkt så att han kunde söka efter sin hammare. Freja lånade ut dräkten och Loke flög iväg, iklädd fjädersdräkten. Han flög tills han kom utanför asarnas gårdar och in i jättarnas trakter.

Loke i fjäderdrakt
Loke i fjäderdräkt av William Gershom-Collingwood

Loke flög bortåt jätten Trym. På jättens gård gick guldhornade kor och helsvarta oxar.

Trym frågade: ”Hur är det med asarna? Hur är det med alverna? Varför har du ensam kommit till jättarnas trakter?

Loke svarade ”Det är illa med asarna, och det är illa med alverna. Har du gömt Tors* hammare?

Trym bekräftade att han gömt hammaren och berättade att den var gömd åtta mil under jorden och att ingen skulle få hämta den om han inte fick Freja till sin hustru.

Loke flög tillbaka till asarnas gårdar och mötte Tor som stod mitt på gården och väntade och undrade om Loke hade lyckats med sitt mål.

”Jag har haft stor möda men har nått målet”, sa Loke. ”Trym har din hammare. Ingen hämtar den tillbaka om han inte får Freja till sin hustru”.

Tor tänkte att då måste Freja gifta sig med Trym så han fick tillbaka den viktiga hammaren. Tor och Loke gick åter till den vackra Freja och det första som Tor sa var ”Sätt på dig brudklänningen Freja, för vi ska åka till tursarnas värld.”

Freja blev jättearg. Hon hade inga tankar på att gifta sig med Trym. Hon fnyste så ilsket att hela asasalen skalv och brisingasmycket hon hade hängandes på bröstet brast runt halsen. ”Du vore mångalen som tror att jag ska åka med dig till jättarnas trakter”.

Loke och Tor gick då till asarnas ting för att få råd. Asynjorna kallade alla till sig och gudarna rådslog om hur de skulle kunna hämta Tors hammare tillbaka.

Den vita asen Heimdall sa ”Klä dig du till brud Tor och bär det stora brisingasmycket”.

Tor protesterade: ”Asarna skulle kalla mig omanlig om jag lät mig bli klädd som brud.

Loke, Lauveyds son, sa: ”Bäst du är tyst Tor. Snart kommer jättarna att gästa i Asgård om du inte återhämtar din hammare.”

Det bestämdes att Tror åtta dagar senare skulle stå utklädd som brud hos jätten Trym.

Motvilligt lät Tor sig gå med på att bli klädd som brud i klänning.
De satte på honom det stora brisingasmycket, det som Freja tappat, och i midjan så fäste de nycklar som skramlade. En slöja av lin täckte hans ansikte.

Loke sa att han skulle föja med Tor till tursarnas värld som tärna. Så Tor och Loke åkte båda till Jotunheim där jättarna bodde.

Jätten Trymn blev mycket nöjd att Freja kom och skulle gifta sig med honom. ”Stå upp jättar, och strö halm på bänkarna. För sedan Freja till mig, Njords dotter från Noatun, att bli min hustru.”

På kvällen var det bröllopsfest och ölet bars fram till jättarna. Tor ensam åt mat som en oxe, han åt åtta laxar, och han drack massor av öl.

Trym tyckte att hans blivande fru åt och drack lite väl mycket.

”Jag har aldrig sett en brud bita bredare eller dricka mer mjöd”, sa jätten Trym.

Loke som var med utklädd som tärna och satt framför dem svarade:
”Freja åt inget på åtta dagar, så gärna ville hon till jättarnas bygder.”

Trym lutade sig fram mot bruden som dolde ansiktet under linsöjan för att kyssa henne men bruden drog sig snabt tillbaka.

”Är vi så fruktansvärda i Frejas ögon, det ser ut som eld brinner i hennes ögon.”

Den utklädda tärnan fann snabbt svar på tal igen.

”Freja sov inget på åtta nätter, så gärna ville hon till jättarnas trakter.”

In kom Tryms arma och gamla syster och bad fräckt om en brudgåva från bruden. ”Ta av dig dina röda ringar du har på händerna och ge mig dem så kommer du att vinna min vänskap och välvilja.”

Trym sa ” Bär in hammaren och låt oss bli vigda. Lägg Mjölner i möns knä och vig oss tillsammans med Vars hand.”

Det var detta som Tor väntat på, att åter få sin hammare. Så fort han fått Mjölner i sitt knä så tog han hammaren och svingade den och dräpte Trym. Han slog även ihjälp den gamla jättens syster, hon som hade varit fräck nog att be om brudgåva. Istället för slantar fick hon slag.

Så fick Tor tillbaka sin hammare Mjölner och kunde återvända till Asgård med den.