Fenrisulven

Fenrisulven (Fenrir) är en stor och hemsk ulv (varg) som till en början bor i Asgård, men eftersom han blir större och starkare för varje dag så vill gudarna binda fast honom. Eftersom inga vanliga kedjor kan hålla den starka vargen låter de dvärgarna tillverka det magiska repet Gleipner.

För att lura Fenrisulven till att låta sig bindas presenterar gudarna det som en utmaning. Ulven vill dock försäkras att de inte luras, så Tyr stoppar sin hand i ulvens mun. De lyckas binda honom, dock blir Tyr av med sin hand.

Repet är oförstörbart, men i Ragnarök tar sig Fenrir till slut loss och dödar Oden.

Garm

Garm är den ulv eller hund som vaktar Hel, de dödas rike. Det är oklart om det är Fenrisulven, men något som talar för denna koppling är att Fenrisulven sägs vara bunden till klippan Gjöll, vilket även är namnet på dödsrikets gränsflod, där helveteshunden Garm är bunden i Gnipahålan. Vidare underlag för teorin är att båda vargarna är bundna och bryter sig loss i Ragnarök, varpå Fenrir dödar Oden, medan Garm kämpar mot Tyr (och de dödar varandra).

Släktträd

Fenrisulven är son till Loke och Angerboda, samt bror till Midgårdsormen och Hel. Han är far till vargarna Skoll och Hate.

Andra namn

  • Hróðvitnir(”den omtalade”)
  • Vanagandr (”odjuret från floden Ván”)